1395/3/24
درگیری و تحریک ریشه های عصب سیاتیک در مهره های کمری یا درون لگن و زیر عضله پیریفورمیس علائمی مثل درد ، بی حسی ، گزگز و سوزن شدن در مسیر عصب از باسن تا انگشتان ایجاد می کند . عصب بزرگ و قطور سیاتیک از به هم پیوستن اعصاب شبکه کمری در ستون فقرات کمر انشعاب می گیرد و در لگن از سوراخ سیاتیک بیرون می آید و در 80% انسان ها از زیر عضله پیریفوریس رد می شود .شکل (A)
و در 20% انسان ها عصب در لگن یا 2 شاخ می شود و یک شاخ از عصب سیاتیک از لای عضله پیریفورمیس رد می شود . شکل (B)
سپس از پشت ران تا انگشتان امتداد می یابد و یا کل عصب از لای عضله پیریفورمیس رد می شود . شکل (C)
و یا دو شاخ می شود یک شانه از بالا و یک شاخ از پایین عضله رد می شود .شکل (D)
علت درد سیاتیک چیست ؟
مهمترین علت های درد و درگیری عصب سیاتیک عبارتند از :
- پارگی فتق دیسک کمر
- تنگی کانال نخاعی در کمر
- خارهای استخوانی ناشی از بیماری آرتریت مفصلی در کمر
- آسیب تنه عصب سیاتیک در اثر فشار ، ضربه ، له شدگی
- سندرم درگیری پیرفیورمیس
علائم و نشانه ها چیست ؟
علائم سیاتیک شامل دردی است که از کمر یا باسن شروع می شود به پشت ران ها و گاهی تا انگشتان پا تیر می کشد . در صورت درگیری شدید عصب ، بی حسی ، گزگز و سوزن شدن نیز ممکن است رخ دهد .
درگیری عصب سیاتیک چگونه تشخیص داده می شود ؟
برای تعیین محل درگیری و گیر افتادگی عصب سیاتیک معاینات تخصصی فیزیوتراپی و ارتوپدی نیاز است . اغلب فیزیوتراپیست ها پس از گرفتن شرح حال و معاینات لازم به تشخیص نهایی می رسند . اما در برخی موارد برای تشخیص افتراقی محل درگیری عصب انجام آزمایشات پاراکنیک مثل MRI با عکس رادیولوژی ضرورت پیدا می کند .
درمان سیاتیک چیست ؟
در بیشتر مواقع درد سیاتیک به مرور زمان خود به خود از بین می رود اما در صورت طولانی شدن برای اینکه درمان صحیح انجام شود تشخیص محل دقیق درگیری عصب سیاتیک توسط فیزیکال تراپیست ضروری است . با توجه به محل درگیری عصب ، نوع درمان ها متفاوت است . اگر درگیری عصب سیاتیک ناشی از فتق دیسک کمر باشد درمان فیزیوتراپی بر اساس کاهش التهاب دیسک و متعاقب آن کاهش التهاب و درد سیاتیک در ستون فقرات کمری استوار است . اگر علت اولیه تنگی کانال نخاعی باشد درمان های دستی فیزیوتراپی و لیزرتراپی پرتوان و تمرینات و حرکات اصلاحی و آموزش اصلاح سبک زندگی بسیار مفید و کمک کننده هستند. اما در خیلی از موارد علت درگیری عصب سیاتیک در کمر نیست بلکه این عضله ممکن است در درون لگن و در اثر اسپاسم و گرفتگی عضله پیریفورمیس دچار التهاب و درد شود . که در این صورت به آن سندرم درد پیریفورمیس نیز گفته می شود . در این مورد خاص درمان های تخصصی فیزیوتراپی عبارتند از :
1- تمرینات کششی مخصوص عضله پیریفورمیس
2- استفاده از سوزن خشک برای باز کردن گرفتگی عضله پیریفورمیس
3- تکنیک آزادسازی بافت همبندی - عضلانی
ممنون ایا جراحی پریفورمیس هم انجام میشه و متخصصش چه دکتری است متخصص مغز و اعصاب یا نه چون من ده ساله بعد از بارداری درگیرم و نمیدونم باید چه کار کنم
درمان سندروم پیریفورمیس جراحی نیست ! اول باید به روش تشخیص و درمان مکانیکی مکنزی مشکلات کمر رو بذاریم کنار و بعد اگر تشخیص سندروم پیریفورمیس قطعی شد به روش سوزن خشک (درای نیدلینگ) و درمان دستی و آموزش تمرینات کششی مخصوص در کنار دستگاه های فیزیوتراپی مثل لیزر پرتوان این سندروم قابل درمان خواهد بود .