
فیزیوتراپی در دوران بارداری
1399/9/26
مشکلات دوران بارداری :
مشکلات دوران بارداری معمولا به عضلات شکم و کف لگن مربوط است .
ممکن است به صورت سختی در نگه داشتن ادرار ، مدفوع ، گاز ، درد حین رابطه جنسی ( دخول ) ، احساس افزایش فشار در ناحیه پرینه یا ایجاد شکاف در عضلات شکم ( دیاستازیس در عضله رکتوس ابدومینیس). اینها همه مشکلاتی است که در نتیجه بارداری و زایمان به وجود می آید و ممکن است تاثیر منفی روی سلامت روانی و فیزیکی مادر بگذارد .
در طول بارداری و حتی قبل از اینکه شکم شروع بزرگ شدن کند ، بدن تحت تاثیر تغییرات بسیاری قرار می گیرد .
پوسچر و نحوه حرکت بدن تغییر می کند ، وزن روی مفاصل افزایش می یابد و عضلات، لیگامانها و بافتهای نرم انعطاف بیشتری پیدا می کنند تا به لگن اجازه دهند تا باز شود و با جنین تطابق پیدا کند .
همه این تغییرات به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد و بسیار مهم هستند .
این تغییرات لازم است اتفاق بیفتد تا بدن برای تولد نوزاد آماده شود و به کودک اجازه می دهد تا در شکم رشد کند .
بعضی خانم ها در طول بارداری واقعا احساس خوبی دارند و تقریبا هیچ گونه علائمی ندارند . ولی نزدیک به 20 % از خانم های باردار از درد کمربند گنی و کمر در طول بارداری رنج می برند .
و نزدیک به 70% از خانمها بعد از زایمان با درد درگیر می مانند .
همچنین 30 الی 50 درصد از خانمها در طول بارداری بی اختیاری ادرار را تجربه می کنند و اگرچه این علائم رایج به نظر میرسد، نرمال نیستند و لازم است پیشگیری و درمان شوند. و اگر بدون درمان رها شوند می توانند در طول زمان بدتر شوند .
چرا برخی زنان این مشکلان را در طول بارداری تجربه می کنند ؟
همه زنان این علائم را در طول بارداری تجربه نمی کنند. بنابراین اگر شما باردار هستید یا قصد دارید باردار شوید، لازم نیست نگران شوید .
اما عواملی وجود دارند که خطر ابتلای خانمها به این علائم را افزایش می دهد . خانمهایی که یک سابقه قبلی از کمر درد ، درد لگنی و اختلال عملکرد کف لگن داشته اند و یا یک بار کاری سنگین دارند احتمال اینکه در طول بارداری و پس از زایمان دچار کمر درد و درد کمربند گنی شوند بالاتر است .
همچنین برای بی اختیاری ادرار ، وزن بالا ، خود بارداری و زایمان عواملی هستند که خطر ابتلا را بالا می برند. خطر پرولاپس ارگانهای موجود در لگن در زنان با افزایش سن و تعداد زایمان، سابقه خانوادگی پرولاپس، ضعف عضلات کف لگن، چاقی، بلند کردن اجسام سنگین و یبوست مکرر ارتباط دارد .
مشاوره با یک فیزیوتراپیست سلامت بانوان می تواند به شما کمک کند که از این مشکلات پیشگیری کنید یا در صورت نیاز درمان شوید.
تغییرات هورمونی که باعث کشیدگی عضلات ( کف لگن ، شکم و بافتهای نرم اطراف لگن ) در حین بارداری می شوند ، همچنین می توانند باعث افزایش حرکت مفاصل شوند. علاوه بر این عضلاتی که از قبل سفت یا ضعیف بودند و تحت تاثیر مشکلات قبلی قرار داشتند ، ممکن است نتوانند ثبات لگن را حفظ کنند ( لگنی که دچار افزایش تحرک هم شده است ) .
علاوه بر این ، عضلات باید در طول بارداری که فشار داخل شکمی مرتب در حال افزایش است، همه چیز را در جای خود نگه دارند .
زنان چگونه می توانند از این اتفاقات پیشگیری کنند ؟
اجازه بدهید بارداری را با یک رقابت ورزشی یا ماراتون که در آن زن نقش ورزشکار را دارد مقایسه کنیم .
مثل هر ورزشکار دیگری، ما باید خودمان را قبل از مسابقه آماده کنیم تا مطمئن شویم که آمادگی لازم را داریم و بهترین عملکرد را بدون اینکه آسیب ببینیم داشته باشیم .
آماده کردن عضلات کمر، شکم و کف لگن قبل و حین بارداری برای پیشگیری و بهبودی بعد از زایمان بسیار ضروری هستند .
فیزیوتراپی سلامت بانوان در دوران بارداری و بعد از زایمان :
ویزیت یک فیزیوتراپیست سلامت بانوان که در فیزیوتراپیِ بارداری و بعد از زایمان تخصص دارد، برای درمان صحیح و راهنمایی جهت پیشگیری و درمان تمام این موارد ضروری است .
فیزیوتراپیست سلامت بانوان در طول بارداری :
_تمرینات ایمن تجویز می کند و توصیه هایی میدهد که شما را متناسب و سالم نگه می دارد.
_در زمینه پوسچر و ورزشهایی که به شما کمک می کند خطر آسیب و ناراحتی در ناحیه کمر و لگن را کاهش دهد به شما آموزش می دهد.
_درمان یا پیشگیری از کمر درد یا کمربند گنی
_در مورد عضلات کف لگن و تمرینات کف لگن به شما آموزش می دهد .
_در مورد نحوه خوابیدن و استراحت کردن به شما توصیه هایی می کند .
_کف لگن شما را برای زایمان آماده می کند و در مورد ماساژ ناحیه پرینه آموزش می دهد .
_به شما آموزش های جهت کاهش درد هنگام زایمان می دهند .
فیزیوتراپی بعد از زایمان:
بعد از زایمان شما می توانید به یک فیزیوتراپیست سلامت بانوان مراجعه کنید تا عضلات شکم و کف لگن شما را ارزیابی کند. این ویزیت می تواند 6 هفته بعد از زایمان باشد .
چکاپ 6 هفته بعد از زایمان برای توانبخشی عضلات کف لگن و ش
کم توصیه می شود. و این درمان نه فقط برای خانم هایی که علائم دارند، بلکه برای خانم های که قصد دارند به ورزش برگردند هم توصیه می شود .
در این چکاپ بعد از زایمان فیزیوتراپیست سلامت بانوان می تواند در این موارد به شما کمک کند :
_توصیه هایی جهت چگونگی بازگشت به فعالیت بعد از تولد نوزاد (چه زایمان طبیعی و چه سزارین )
_ارزیابی پوسچر ، تنفس ، دیاستاز عضلات شکم و عملکرد عضلات کف لگن
_تنظیم یک برنامه تمرین درمانی برای توانبخشی عضلات کف لگن و شکم
_توصیه هایی جهت چگونگی ورزش کردن به صورت ایمن
_درمان هرگونه علائم اختلال عملکرد کف لگن که ممکن است در اثر زایمان به وجود آمده باشد .
-آموزش در زمینه سلامتی مثانه ، ادرار و رابطه جنسی
برای اغلب بانوان ، دریافت توصیه به تنهایی کافی نیست. شواهد علمی نشان می دهد که درصد زیادی از بانوان نمی توانند تمرینات کف لگن را به درستی انجام دهند و باید در این زمینه به صورت عملی آموزش ببینند .
هدف فیزیوتراپی سلامتی بانوان این است که بانوان را برای بارداری، زایمان و بعد از زایمان آماده کنند و در این مدت از آنها حمایت کنند .
سلام
آقای پنجاه سه ساله دیسک کمر مهره چهار پنج بیرون زده کمر خم شده و پای خوش را نمیتونه درست بکار بگیره و کمر درد و پا درد داره با جلسات برای برق کمی تسکین پیدا میکنه دردش ولی چند ساعت بعد دردش شروع میشه
دکتر تجویز عمل کرده
میشه نظر آقای دکتر را بدونیم باتشکر
سلام ، باید معاینه بشید و درمان رو شروع کنید . طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده ،
مراجعینی که در همان جلسات اولِ فیزیوتراپی ، بهبودی را تجربه می کنند، از پیش آگهی(احتمال بهبودی) بهتری برخورداند و انتظار داریم بهبودی شان در جلسات آتی ادامه پیدا کند ؛ درصد قابل توجهی از مراجعین فیزیوتراپی، پس از معاینه و شروع ارزیابی و درمان مکانیکی، در دسته بیمارانی قرار می گیرند که از همان جلسات اول علائم شان رو به بهبودی می رود .
مراجعینی که طی جلسات اولِ فیزیوتراپی تاثیر چندانی احساس نمی کنند از پیش آگهی خوبی برخوردار نیستند و احتمالا درمان شان طولانی خواهد شد .
بنابراین تا معاینه نشید و درمان رو شروع نکنید مشخص نمیشه که درمان براتون مفید خواهد بود یا خیر .